МЕЖДУ ЧОВЕКА И МАШИНАТА: ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ И ОБЩЕСТВОТО - Граматиков, Розалина (E-Journal VFU, 2025)
Докладът разглежда изкуствения интелект като революционна технология с огромен потенциал за автоматизация и иновации, но и с редица правни, социални, морални и екологични предизвикателства. Анализът обръща внимание на въпросите за прозрачността, отговорността и справедливостта, както и на опасностите от социално разделение, фалшиви новини и пристрастия в алгоритмите. Заключението подчертава необходимостта от балансиран подход чрез гъвкава регулация и диалог между всички заинтересовани страни.