ГРАЖДАНСКОПРАВЕН СУБЕКТ ЛИ Е ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ? - Петрова, Мила (E-Journal VFU, 2025)
Разработеният доклад има за цел да изследва правосубектността на изкуствения интелект (ИИ) от гледна точка на гражданското право. Изкуственият интелект се превърна в една от най-бързо развиващите се сфери на науката. Тази нова технология ще проникне и трансформира всички области на човешкия живот със скорост, за която правната система на никоя държава по света не е подготвена. Предизвикателството пред човечеството не е в това дали да приеме или да отхвърли тези иновативни технологии, а в това бързо да се приспособи към новата реалност, която те ни предлагат. Системите с изкуствен интелект могат да бъдат обучавани, могат да вземат самостоятелни решения, поради което в бъдеще се очаква да им бъдат поверени толкова много аспекти от ежедневието на човешките същества. Това неизбежно ще наложи да се даде отговор на въпроса може ли на изкуствения интелект да бъде признат гражданскоправен статус като самостоятелен участник в гражданския оборот. Направен е анализ какво представлява субектът на правото и дали ИИ притежава същите индивидуализиращи признаци.