ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ВАРНА“ – УТВЪРЖДАВАНЕ И ПРИЕМСТВЕНОСТ - Галев, Дилян (E-Journal VFU, 2025)
Настоящата статия изследва историята, структурата и значението на Фолклорен ансамбъл „Варна“ като устойчива културна институция, съхраняваща и развиваща дейността си в контекста фолклорното сценично изкуство. Представена е ретроспекция на развитието на ансамбъла от неговото създаване през 1960 г. до днес, с фокус върху приноса му в национален контекст. Статията анализира ролята на ансамбъла като мост между поколенията, възпитателна среда и изследователска платформа в рамките на любителското изкуство.