ТРАНСФОРМАЦИЯ НА АГРАРНИТЕ СИСТЕМИ: ИКОНОМИЧЕСКА И ЕКОЛОГИЧНА ОЦЕНКА НА БИОЛОГИЧНО СТОПАНСТВО С ИНТЕГРИРАНИ ПРАКТИКИ - Петров, Даниел (E-Journal VFU, 2025)
Статията разглежда трансформацията на аграрните системи в контекста на Европейската зелена сделка и нуждата от устойчиво земеделие. Основен акцент е поставен върху биологичните смесени стопанства с интегрирани растително-животновъдни практики, които демонстрират потенциал за икономическа и екологична ефективност чрез затворени производствени цикли. Изследването анализира конкретно животновъдно стопанство в Северен централен район на България, прилагайки три устойчиви практики – инхибирана урея, покривни култури и прецизно торене. Резултатите показват подобрени добиви, по-добра азотна ефективност и по-ниски разходи. Покривните култури допринасят за биологична фиксация на азот и подобряване на почвеното здраве. Използването на GPS и NDVI при прецизното торене позволява намаляване на торовите разходи с 11%, без загуба на продуктивност. Заключенията подчертават приложимостта на устойчивите практики в средни по размер стопанства и препоръчват по-широкото им въвеждане чрез политики и обучение. Резултатите подкрепят тезата, че устойчивата трансформация на аграрния сектор е постижима и икономически обоснована.