ГЕОДЕЗИЯТА - ДВОЙНО РЕГУЛИРАНА ПРОФЕСИЯ С ТРОЙНО ЧЛЕНСТВО - Иванов, Иван (E-Journal VFU, 2025)
Професията геодезист е многократно регулирана и поставяна под надзора на различни научни организации, камари, съюзи и друг вид дружества. Поетапно през годините геодезията развива своя потенциал като освен да решава собствените си проблеми по определяне на фигурата на Земята, размери, гравитационно поле и др., тя все по-умело се прилага и допринася за решаването на разностранни дейности и проблеми в други науки и области. Това поставя все по-комплексни изисквания към бъдещите инженер – геодезисти като едновременно с това се налагат специфични регулации по отношение на отделните видове дейности, които геодезистите извършват.