ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ФУНКЦИИТЕ НАОДИТНИТЕ КОМИТЕТИ В ОБЩИНИТЕ - Гъбов, Румен (E-Journal VFU, 2025)
Актуалността на статията е обвързана с непрекъснатата промяна в правната рамка и нововъзникващите явления и процеси, изискващи иновативно мислене. Целта на статията е да се изведат възможността за оптимизация за функциите на одитните комитети в общините, чрез следните задачи: да се представи концептуалната рамка; да се обобщят данни от анкетно проучване; да се представят насоки за усъвършенстване на процеса по финансово отчитане и системата за вътрешен контрол на ОК в общините, като за целта се използват методите на научния анализ и синтез, сравнение и анализ на данни от анкетно проучване (количествени методи).Процесите по наблюдение на финансово отчитане и системата за вътрешен контрол от ОК в общините и даване на препоръки/насоки за тяхното подобрение, са две от основните функции на комитетите, които обединявайки се биха довели до генериране на допълнителен синергиен ефект от реализацията им за организацията.